Manifestation på Guldtorget

4 september 2016 kl. 11.00 – Slut på rean, en annan vård är möjlig

Demonstrationen var ett initiativ från vårdens olika yrkesgrupper under parollen "Slut på rean - en annan vård är möjlig". 4 september utlystes till nationell manifestationsdag och arrangemang hölls på 26 orter från Skåne till Luleå. se även Solrosuppropet.

Medverkande i Skellefteå (i talarordning):

Regina Marklund, arrangör, talade om de svårigheter som uppstod för familjens barn med öronsjukdomar när inga stafettläkare fick användas för att hålla i gång öron-näsa-halskliniken i Skellefteå.

Jonas Holm, överläkare Skellefteå lasarett. Jonas erfarenhet var att det inte behövs någon central styrning. Centralisering har gjorts länge utan en centralstyrd organisation.

Jonas Forsander, sjuksköterska Skellefteå lasarett, menade att den senaste tidens centralistiska tankar tar bort all arbetsglädje.

Pia Wernersson, adjunkt vid institutionen för omvårdnad Umeå universitet, informerade om behovet av att ha kvar utbildningen av sjuksköterskor i Skellefteå.

Valter Stenmark, vice ordförande Skellefteåuppropet, tjänstgjorde som moderator.

Jonas Fahlman, ordförande för Barncancerfonden norra, puffade för bidrag till Hjältarnas Hus i Umeå.

Kurt Boman, professor och forskare talade om nödvändigheten av att ha en platschef på lasarettet. Det måste bli slut på fjärrstyrningen från Umeå. Han frågade publiken "Tror ni att AIK skulle ha varit med i sex SM-slutspel om Umeå hade skött det hela?" Svaret blev naturligtvis nej blandat med skratt.

Jenny Johansson, ny ordförande i Skellefteåuppropet, avslutade manifestationen med att uppmana åhörarna att vara delaktiga i det politiska rummet och engagera sig i viktiga samhällsfrågor oftare än vart fjärde år och hävda att vi medborgare äger en större politisk kraft och påverkan än vi nyttjar.

Sammanfattningsvis: Temat ”Slut på rean – en annan vård är möjlig” var tänkt som en manifestation av personalen. MEN PERSONALEN VÅGADE INTE PÅ GRUND AV ORO FÖR REPRESSALIER.

 

 

(foto Mona Löfbom)

 

 

Till Skellefteåuppropets startsida